Zalety zdrowotne nasion pigwy są dobrze udokumentowane. Wiadomo, że mają właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność, a także są stosowane w leczeniu problemów trawiennych i infekcji dróg oddechowych. Ale czy są bezpieczne w użyciu?
W przeciwieństwie do innych owoców, nasiona pigwy nie są jadalne i nigdy nie powinny być spożywane na surowo. Ponadto w nasionach znajduje się kwas pruski, potencjalnie szkodliwy związek chemiczny. Jeżeli jesteś zainteresowany stosowaniem pigwy w celach leczniczych, powinieneś skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania.
Owoce pigwy zawierają dużo przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Pomaga to zapobiegać ryzyku chorób serca i cukrzycy, a także obniża poziom cholesterolu i zapobiega uszkodzeniom organów.
Pestki pigwy są również korzystne dla skóry. Łagodzą stany zapalne i mogą być stosowane zewnętrznie, aby pomóc w leczeniu obolałej lub popękanej skóry. Mogą nawet pomóc złagodzić ból stawów i dyskomfort spowodowany obrzękami. Nie nadają się jednak dla kobiet w ciąży, matek karmiących piersią i osób uczulonych na inne owoce.
Śluz z nasion pigwy jest składnikiem stosowanym od wielu lat w produktach do pielęgnacji skóry. Wykazano, że łagodzi ból gardła i koi zranioną skórę. Inne badania wykazały, że może pomóc w leczeniu ran po oparzeniach i wspomóc naprawę tkanek.
Co ciekawe, zasugerowano również, że wyciąg z nasion pigwy może być przydatny w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Dzieje się tak dlatego, że wyciąg z nasion może hamować komórki odpornościowe odpowiedzialne za reakcje alergiczne. W konsekwencji może pomóc w zmniejszeniu szans na rozwój sztucznie wywołanego atopowego zapalenia skóry.
Inne badanie wykazało, że sok z pigwy może hamować rozwój bakterii Helicobacter pylori, która może powodować wrzody w żołądku. Ponadto nalewka z pigwy może być stosowana w leczeniu zanieczyszczeń skóry.
Pigwowiec od dawna jest znany ze swoich właściwości leczniczych, dlatego starożytne źródła ziołowe zalecają go do wielu zastosowań. Na przykład Hipokrates zaleca ją do zapobiegania krwawieniom. Zalecał ją także w zapobieganiu zapaleniu gardła i przy gorączce.
Pomimo że zawsze powinieneś przestrzegać zaleceń podanych na każdym przyjmowanym leku, powinieneś rozważyć korzyści zdrowotne płynące z nasion pigwy. Oprócz właściwości leczniczych, mogą one przynieść ulgę w zaparciach i pomóc w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego.
Pigwowiec jest odpornym krzewem, który rośnie w różnych klimatach. Jednak może być trudno ją znaleźć. Możesz sprawdzić na lokalnym targu lub w sklepie z warzywami i owocami, czy mają ją w ofercie.
Kupienie pigwy nie jest takie proste, jak się wydaje. Nie jest uprawiana w USA. Uprawia się ją na Bliskim Wschodzie i w Armenii. Kiedy kończy się sezon zbiorów, pigwę można znaleźć w lokalnym sklepie owocowym lub hurtowni.
Aby użyć nasion pigwy, należy je umyć w czystej wodzie. Następnie należy je odsączyć i wysuszyć. Następnie należy je umieścić w wypełnionej piaskiem torebce z zamkiem błyskawicznym.