Podagra to choroba, która powoduje silny ból i obrzęk stawów. Jest ona również związana z innymi schorzeniami, takimi jak zespół metaboliczny. Na szczęście istnieje wiele sposobów na zmniejszenie objawów podagry. Jednym z nich jest stosowanie diety zawierającej różnorodne owoce, warzywa i inne produkty. Należy jednak pamiętać o pokarmach, których należy unikać.
Pokarmy, które należy ograniczyć, to te o wysokiej zawartości puryn, czyli substancji, która rozkłada się na kwas moczowy. Należą do nich mięsa organiczne, owoce morza, ryby i alkohol. Powinieneś także unikać fruktozy. Fruktoza może zwiększyć poziom kwasu moczowego w Twoim organizmie, co może wywołać podagrę.
Dobrym sposobem zapobiegania podagrze są owoce i warzywa o dużej zawartości antyoksydantów, takie jak wiśnie. Mogą one również zmniejszyć stan zapalny. Ponadto doskonale pomagają w zasypianiu. Zawierają bowiem hormon zwany melatoniną, który może złagodzić ból i stres wywołany przez podagrę. Ponadto, jeśli cierpisz na bezsenność, jedzenie czereśni późno w nocy może pomóc ci się zrelaksować i lepiej spać.
Innym sposobem zapobiegania podagrze jest spożywanie białek o niskiej zawartości puryn. Białko roślinne, takie jak fasola, może być doskonałym źródłem białka. Nawet jeśli nie masz problemu z kwasem moczowym, te produkty mogą utrzymać jego poziom na niskim poziomie. Jeśli jednak masz nawrót podagry, możesz chcieć zmniejszyć ilość białka zwierzęcego w swojej diecie.
Najlepszym sposobem na utrzymanie niskiego poziomu kwasu moczowego jest unikanie pokarmów o wysokiej zawartości puryn. Na przykład czerwone mięso zawiera dużo puryn, więc powinieneś unikać jego dużych ilości. Zamiast tego możesz jeść drób, wołowinę i wieprzowinę z umiarem.
Choć wiele osób myśli, że jedzenie słodyczy i napojów alkoholowych może zwiększyć poziom kwasu moczowego, nie jest to prawdą. Alkohol i cukier zakłócają zdolność organizmu do usuwania kwasu moczowego z organizmu. Co więcej, alkohol może wywoływać ataki podagry. Oprócz skutków zapalnych, jakie może wywołać alkohol, należy pamiętać, że picie zbyt dużej ilości alkoholu jest związane z otyłością. Dlatego, jeśli cierpisz na podagrę, powinieneś całkowicie unikać alkoholu.
Inne pokarmy, które mogą być korzystne dla podagry, to te bogate w witaminę C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który można znaleźć zarówno w owocach, jak i warzywach. Ponadto spożywanie warzyw i owoców to świetny sposób na utrzymanie zdrowych stawów. Niektóre z najlepszych owoców i warzyw dla chorych na podagrę to truskawki, borówki, jarmuż i szpinak.
Główną rzeczą, o której należy pamiętać podczas stosowania zdrowej diety przy podagrze, jest unikanie przetworzonych i rafinowanych węglowodanów. Węglowodany złożone, takie jak pełne ziarna, są zdrowsze niż rafinowane. Możesz również dodać do swojej diety produkty o dużej zawartości błonnika, takie jak nasiona słonecznika.
Na koniec, powinieneś unikać picia napojów bezalkoholowych, ponieważ są one pełne cukru. Wybieranie napojów bezkofeinowych, które nie zawierają sztucznych barwników i aromatów, może pomóc w zapobieganiu podagrze.