Strona głównaKulinarny ŚwiatJaki chleb ma niski indeks glikemiczny?

Jaki chleb ma niski indeks glikemiczny?

Przez Redakcja

-

Chleb o niskim indeksie glikemicznym (IG) może pomóc diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi. Jednak wybór chleba to nie tylko sprawdzenie indeksu glikemicznego. Ważne jest też czytanie informacji o wartościach odżywczych. Indeks glikemiczny opiera się na 100-punktowej skali, w której produkty są klasyfikowane na podstawie tego, jak szybko są zamieniane w glukozę. Wynik 55 lub mniej oznacza, że żywność jest dobrym wyborem dla osób z cukrzycą.

Choć IG 55 jest stosunkowo niski, wysoki IG może spowodować wzrost poziomu cukru we krwi. Czytaj więc etykiety i upewnij się, że w Twojej diecie nie ma zbyt wielu węglowodanów. Poszukaj też chleba, który zawiera zdrowe źródło błonnika. Błonnik to rodzaj składnika odżywczego, który pomaga organizmowi wolniej wchłaniać glukozę. Ponadto błonnik zapewnia regularność wypróżnień i może obniżać poziom cholesterolu.

Chleb pełnoziarnisty jest bardziej odżywczy niż chleb przetworzony. Niektóre produkty komercyjne zawierają skrobię oporną, która jest skrobią wolno trawioną. Oznacza to, że Twoje ciało będzie potrzebowało więcej czasu, żeby strawić cukier zawarty w chlebie. Inną zaletą chleba pełnoziarnistego jest to, że ma mniej kalorii.

Kupując chleb, powinieneś szukać takiego, którego IG jest niższy niż 55. Jeśli masz alergię na pszenicę, powinieneś unikać chleba wzbogaconego mąką. Jeśli masz alergię na orzechy, powinieneś unikać chleba z dodatkiem orzechów. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że biała mąka pozbawia ziarna znacznej części błonnika. Na szczęście producenci często dodają błonnik z powrotem do mąki.

Powinieneś także szukać chleba, który ma minimalną ilość tłuszczów nasyconych. Tłuszcz nasycony może zwiększyć indeks glikemiczny żywności. Wybieraj pieczywo o zawartości tłuszczu nasyconego mniejszej niż 1,5 grama.

Jeśli jesz produkt o wysokim IG, możesz obniżyć jego wynik, dodając do niego warzywa. Na przykład dodanie plasterka sałaty do kromki białego chleba kanapkowego obniży jego IG. Nie jedz jednak chleba z dżemem, bo może on podnieść IG. Inne dodatki, takie jak melasa czy syrop, również mogą podnieść IG jedzenia.

Jeśli szukasz chleba o niskim IG, staraj się znaleźć taki, który zawiera co najmniej trzy gramy błonnika na porcję. Istnieje kilka rodzajów chleba, które są dobrym źródłem błonnika, w tym odmiany kiełkujące i wieloziarniste. Niezależnie od tego, który rodzaj wybierzesz, chleb zawierający co najmniej trzy gramy błonnika pomoże Ci utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi.

Jeśli martwisz się o składniki swojego chleba, możesz sprawdzić etykietę wartości odżywczej, żeby uzyskać więcej informacji. Niektóre chleby są produkowane z rafinowanej białej mąki, która zwiększa indeks glikemiczny. Istnieją jednak inne chleby pełnoziarniste, na które nie mają wpływu składniki użyte w procesie produkcji.

Oceń artykuł: Jaki chleb ma niski indeks glikemiczny?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy